تلخ و شیرین های مدیریت کروناویروس در یکصد نشست ستاد دانشگاهی از زبان رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز(بخش اول)
.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به مناسبت یکصدمین نشست ستاد مدیریت بیماری کووید 19 در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دکتر «مهرزاد لطفی» رئیس دانشگاه، مهم ترین دستاوردهای این یکصد نشست را بیان کرد.
آنچه در ادامه می آید، حاصل گفت و گو با دکتر «لطفی» رئیس دانشگاه و روایت او از این یکصد نشست چند ساعته، به عنوان رئیس این ستاد دانشگاهی است. نشست هایی که در روزهای تعطیل، ایام نوروز و سخت ترین شرایط، برگزار شد و دستاوردهای آن بارها مورد استقبال مسوولان ارشد وزارت بهداشت قرار گرفته است.
لطفا در ابتدا در مورد روزهای آغازین شیوع بیماری کووید 19 بفرمایید و اینکه مدیریت این بیماری در سطح دانشگاه چگونه انجام شد؟
فعالیت فارس در این زمینه به زمان پیش از همه گیری کرونا ویروس در کشور باز می گردد، در مجموعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز با توجه به جایگاهی که در حوزه سلامت قطب جنوب کشور دارد، سه سناریو برای زمان پیش از اپیدمی، زمان اپیدمی و زمان شدت بیماری تعریف شد. چرا که نیاز بود با آمادگی پیش برویم و جزو نخستین استان هایی بودیم که نشست شورای تامین استانداری را با همکاری استاندار و در موقعیت حساس شب پیش از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی به این موضوع اختصاص دادیم. در همین جا لازم می دانم از همکاری های مسوولانه ای که در این ایام از سوی استاندار، امام جمعه شیراز، مسوولان ارشد استان، مسوولان نظامی و انتظامی، صدا و سیما و دیگر ارگان ها صورت گرفت قدردانی کنم.
نخستین نشست ها و تصمیم گیری ها با هدف تبیین راهکارهای پیشگیری از ورود کروناویروس به استان فارس بود، از سویی دیگر تجربه دنیا در مورد این بیماری محدود بود و تلاش می کردیم تمام جوانب امر سنجیده شود.
در این زمینه یکی از برنامه های موفق ما، راه اندازی مراکز 16 ساعته بود که با هدف پیشگیری از ورود موارد مشکوک به مراکز درمانی و افزایش خطر ابتلای آنان، همچنین کاهش حجم مراجعه به مراکز درمانی برای مدیریت بهتر خدمت رسانی به بیماران بدحال صورت گرفت و با پیگیری ها، 9 مرکز در شیراز و 33 مرکز نیز در شهرستان های استان به این موضوع اختصاص یافت.
این اقدام در کنار اقدامات تیم های بهداشتی، درمانی و پشتیبانی مجموعه دانشگاه صورت گرفت و در ادامه بیمارستان حضرت علی اصغر(ع) نیز به صورت کامل تخلیه شده و برای پذیرش بیماران کووید 19، تغییر کاربری داد.
بیمارستان شهید دکتر چمران نیز به عنوان مرکز بعدی برای پذیرش بیماران انتخاب شد و دو بیمارستان شهید دکتر فقیهی و نمازی نیز به عنوان مراکز پشتیبان، پیش بینی شدند.
لطفا در مورد هماهنگی های درون بخشی که در ستاد دانشگاهی مدیریت کروناویروس صورت گرفت کمی توضیح دهید.
برای تشکیل این ستاد در واقع به شکل قرارگاهی عمل کردیم و روند برگزاری در تمامی ایام قریب به چهار ماه گذشته، در روزهای تعطیل، عید نوروز و تمامی شرایط، بی وقفه ادامه یافت و امروز هم یکصدمین نشست این ستاد تشکیل شد. اما همه تلاش ها بر این بود که با مشارکت و همفکری همه مسوولان حاضر در ستاد، تصمیمات در هر حوزه عملیاتی شود و همین پیگیری و جدیت نیز زمینه ساز موفقیت ما در این زمینه شد. باید تاکید کنم همه مدیران این ستاد و زیرمجموعه آنان در این ایام پای کار بودند که در کشور بی نظیر است و جا دارد از این تلاش ها قدردانی کنم. مسوولان وزارت بهداشت نیز با دریافت بازتاب های این نشست همواره ما را مورد تقدیر و تشویق قرار دادند و همین انگیزه مضاعفی برای مجموعه بود.
با توجه به پیش بینی مسوولان اجرایی و نیروهای علمی در ستاد دانشگاهی مدیریت کروناویروس، چگونه تعامل لازم بین این دو مجموعه برقرار می شد؟
در این ایام این نشست ها روزانه چندین ساعت به طول می انجامید و همه مسایل با تمامی جوانب بررسی می شد. در این راستا کارگروه هایی در زمینه های پیشگیری، درمان، پشتیبانی، اطلاع رسانی و علمی پیش بینی شد. همچنین در زمینه هایی مانند تولید ماسک، تولید محلول و بهره مندی از توان شرکت های دانش بنیان توانستیم موفق عمل کنیم. در حوزه های علمی نیز آخرین یافته های بین المللی علمی روز دنیا در این نشست ها مطرح و ارزیابی می شد.
بررسی آمار مربوط به این بیماری در دنیا، ایران و استان فارس از دیگر مباحث مورد بررسی در این نشست های روزانه بود که به صورت دقیق پایش می شد و همه تلاش ها بر این بود که تصمیمات به صورت کارشناسی شده و با در نظر گرفتن تمامی ابعاد موضوع اتخاذ شود.
به عقیده شما چه تصمیمات استراتژیکی در فارس، اتخاذ شد که تعیین کننده بود؟
اقدامات پیشگیرانه ای که فارس از نخستین روزهای این اپیدمی در پیش گرفت، از جمله برگزاری نشست شورای تامین، جلب مشارکت اصناف برای تعطیلی داوطلبانه، تعطیلی سیستم حمل و نقل شهری پیش از دیگر کلان شهرهای کشور و بازگشایی، پس از دیگر شهرها، از جمله این اقدامات مهم بود که در روند مدیریت مهار این بیماری توانست بسیار کارآمد باشد.
از سویی دیگر با تعامل خوبی که با مجموعه سپاه فجر استان و ارتش وجود داشت، برنامه های بسیج مقابله با کروناویروس به صورت قرارگاهی، همگام با فرمایش مقام معظم رهبری، به خوبی پیش رفت.
در سطح دانشگاهی، راه اندازی مراکز 16 ساعته را می توان از بهترین تصمیماتی عنوان کرد که نام شیراز را در کشور به عنوان نخستین دانشگاه، به ثبت رسانید. چهار مرکز نیز در شیراز و یک مرکز در هر شهرستان به گونه ای آماده سازی شد که روند رسیدگی به مراجعان، به طور کامل از مرحله تشخیص تا درمان در این مراکز انجام شود.
لطفا در مورد مراکز آزمایشگاهی تشخیصی کروناویروس و نحوه راه اندازی آنان برای غربالگری بهتر بیماران بفرمایید؟
ابتدا روند به گونه ای بود که نمونه ها به انستیتوپاستور تهران ارجاع می شد و با توجه به حجم بالای نمونه های ارسالی به این مرکز، با اختلالاتی در این زمینه مواجه بودیم. بنابراین اعضای این ستاد در دانشگاه تصمیم گرفتند که استان فارس در این زمینه وارد عمل شود و ابتدا یک آزمایشگاه دولتی و یک آزمایشگاه خصوصی معتبر برای نمونه گیری انتخاب شدند. از سویی دیگر با اعلام فراخوان در دانشگاه، دستگاه های PCR موجود شناسایی و برای توسعه خدمات آزمایشگاهی به کار گرفته شد. در دیگر شهرهای استان شامل جهرم، فسا، لار، گراش و حتی یاسوج نیز این آزمایشگاه ها با حمایت دانشگاه علوم پزشکی شیراز راه اندازی شد و گام بعدی، آموزش تخصصی تیم های دست اندرکار، برای انجام صحیح این فرآیند بود.
ثمره این اقدامات راه اندازی 9 آزمایشگاه در استان بوده و هم اکنون فارس با انجام 24هزار نمونه آزمایش در هر یک میلیون جمعیت، از متوسط کشوری که 14 هزار در یک میلیون نفر جمعیت است، بسیار پیشی گرفته است.
شرکت های دانش بنیان تحت حمایت دانشگاه نیز با تولید کیت های تشخیصی، به یاری مجموعه دانشگاه آمدند و در این زمینه به موفقیت دست یافتیم./101
پایان
نظر دهید